Πρότυπο Αιγαιακό Υποβρύχιο Μουσείο Κέας

Share this

keaagaiakoΟλοκληρώθηκε και κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα η πρόταση για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό, διασυνοριακό πρόγραμμα που απαιτεί  την δημιουργία Δικτύου συνεργασίας φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο Δίκτυο συμμετέχουν:

  • Ο Δήμος Κέας σαν επικεφαλής εταίρος του σχήματος ( “Leader“).
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων).
  • Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 
  • Ο Δήμος Λάρνακας.
  • Το Ερευνητικό και Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου.

Η πρόταση αφορά στην συνέργεια των φορέων σε θέματα καταδυτικού τουρισμού αξιοποιώντας τα ενάλια ευρήματα στον θαλάσσιο χώρο της Κέας και της Λάρνακας. Συγκεκριμένα για την Κέα, η πρόταση αφορά στην αξιοποίηση του ιστορικού ναυαγίου του ατμόπλοιου Πατρίς και την ταυτόχρονη ανάδειξη των ιστορικών ναυαγίων του Βρετανικού του Burdigala, του Junker και των αρχαίων ευρημάτων στην Μακρόνησο.

Την τεχνική επεξεργασία της πρότασης έκανε η Μ.Ο.Δ. (εταιρία του Υπουργείου Ανάπτυξης που υποστηρίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των νησιωτικών Δήμων), τον δε συντονισμό ο Σύμβουλος για τα αναπτυξιακά πρoγράμματα του Δήμου Κέας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο αφορά στην δημιουργία ενός Πρότυπου Αιγαιακού Υποβρύχιου Μουσείου στην Κέα (Π.Α.Υ.Μ.Κ.), που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου αλλά και τεράστια καινοτομία του είναι το γεγονός ότι τα ναυάγια που προτείνεται να αναδειχθούν, μέσω της ίδρυσης ενός υποβρύχιου μουσείου, βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, άλλα μεν σε βάθη έως 40 μέτρα, προσιτά δηλαδή σε ερασιτέχνες αυτοδύτες και άλλα σε βάθη που ξεπερνούν τις δυνατότητες της απλής ερασιτεχνικής κατάδυσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Εκθεσιακού / Ερευνητικού και Εξειδικευμένου Καταδυτικού Κέντρου 900 τ.μ. που θα πλαισιώνει τη λειτουργία του υποβρύχιου μουσείου, διαφοροποιεί το τουριστικό προϊόν, διευρύνοντας παράλληλα τις ομάδες – στόχο στις οποίες απευθύνεται.

READ ALSO  AEGEAN adds new, additional routes and destinations in winter and summer network

Η ύπαρξη των προϋποθέσεων και της αναγκαίας υποδομής για την υποδοχή μιας κρίσιμης μάζας αυτοδυτών τεχνικής κατάδυσης, καθώς και η φιλοξενία ερευνητών και ερευνητικών αποστολών, καθιστούν το Π.Α.Υ.Μ.Κ. κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό υποβρύχιο μουσείο, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα και στους ερασιτέχνες αυτοδύτες να συμμετέχουν σε οργανωμένες καταδύσεις στα ιστορικά ναυάγια και στους γειτονικούς υφάλους. Στην παρούσα φάση το υποβρύχιο μουσείο θα περιλαμβάνει μόνο το ιστορικό ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς όμως με μια μελλοντική διεύρυνση του υποβρύχιου μουσείου με την ανάδειξη και των άλλων ενάλιων αρχαιολογικών θέσεων της Κέας που βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη, θα εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο το αντικείμενο της τεχνικής κατάδυσης.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη και την έρευνα του πολιτιστικού αποθέματος των ενάλιων αρχαιοτήτων της Κέας που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.Δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στον συγκεκριμένο τόπο αλλά και σε όλα τα υποβρύχια μουσεία που θα δημιουργηθούν μελλοντικά στον ελλαδικό χώρο, με την προσέλκυση μιας κρίσιμης μάζας μιας πιο εξειδικευμένης κατηγορίας του καταδυτικού τουρισμού. Δημιουργεί την ανάγκη δικτύωσης των υποβρύχιων μουσείων της Ελλάδας, μέσω της δημιουργίας κοινών προτύπων, προδιαγραφών λειτουργίας και τρόπων προβολής, με στόχο  την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενός πιο εξειδικευμένου κοινού. Τέλος αποτελεί μια παγκόσμια καινοτομία για την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα με τη φιλοξενία ερευνητών από όλο τον κόσμο, την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και αποστολών και την ενημέρωση και επαφή του κοινού με τις δραστηριότητες αυτές.

Πιο αναλυτικά, οι προτεινόμενες δράσεις για την υλοποίηση του Πρότυπου Αιγαιακού Υποβρύχιου Μουσείο Κέας είναι:

  • Αρχαιολογική έρευνα και τεκμηρίωση του ιστορικού ναυαγίου του ατμόπλοιου Πατρίς προκειμένου αυτό να κηρυχθεί ως Επισκέψιμος Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος.
  • Υλοποίηση των υποβρύχιων εγκαταστάσεων για τη δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου
  • Αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού ξενοδοχείου “Η Τζια μας” που βρίσκεται στην παραλία της Κορρησίας για τη στέγαση όλων των λειτουργιών του Π.Α.Υ.Μ.Κ. (εκθεσιακός χώρος με μόνιμη και περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικό κέντρο, ξενώνες φιλοξενίας ερευνητών, χώρος συνεδρίων και διαλέξεων, εξειδικευμένο καταδυτικό κέντρο, διοίκηση, πωλητήριο, χώρος πρόχειρης εστίασης)
  • Δημιουργία μιας παγκόσμιας περιοδεύουσας έκθεσης που θα προβληθεί σε μεγάλα μουσεία του κόσμου. Η έκθεση αυτή θα συντίθεται από τρία τμήματα: Στο πρώτο τμήμα θα δίνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά μα τα ναυάγια της Κέας και τον υποθαλάσσιο φυσικό της πλούτο. Στο δεύτερο τμήμα θα υπάρχουν ενδεικτικά εκθέματα και τρισδιάστατες εκτυπώσεις αντιγράφων από τα ναυάγια και στο τρίτο τμήμα θα υπάρχουν μεγάλες οθόνες που θα δείχνουν ζωντανά εικόνες από το χώρο των ναυαγίων, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να μετακινούν την εικόνα σαν να ήταν οι ίδιοι κολυμβητές εκεί.
  • Διαδικτυακή πύλη του Π.Α.Υ.Μ.Κ. με διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, ιστορικές, τεχνικές, μορφολογικές, κοινωνικές πληροφορίες για τα ναυάγια, κλπ
  • Δράσεις προβολής και προώθησης του υποβρύχιου μουσείου και της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού.
READ ALSO  AEGEAN adds new, additional routes and destinations in winter and summer network

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Author: Editor