Ταπεινή και εμπνευσμένη από τις τράπεζες των ιερών αθωνικών μονών αλλά και το λιτό μοναστικό βίο ήταν η θεματική ενότητα του KOUZINA 2016 με τίτλο «Η Μοναστηριακή Κουζίνα», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του γαστρονομικού φεστιβάλ και ήταν αφιερωμένη στις επιρροές της προαθωνικής χερσονήσου από την Ιερή Πολιτεία.
Κατά τη διάρκειά της δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη χαρτογραφημένων προσκυνηματικών διαδρομών της ανατολικής Χαλκιδικής μέσω διεξαγωγής θρησκευτικών γαστριμαργικών δρώμενων σε πανέμορφα και ιστορικά ξωκκλήσια του προορισμού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα του Αγίου Όρους, ενώ τα γεύματα και οι περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινούς χώρους και σε καταστήματα με αγιορείτικα προϊόντα άφησαν για μία ακόμη χρονιά τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η ενότητα ξεκίνησε από την Ουρανούπολη και ήταν αφιερωμένη στα μοναστηριακά προϊόντα, δηλ. στον οίνο, το λάδι, το μέλι, τις ελιές, τις κρέμες, τα σαπούνια αλλά και στα μοναστηριακά κοσμήματα. Επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη περιπλανήθηκαν για τρία ολόκληρα απογεύματα στα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, εναλλάσσοντας τις πολιτιστικές / θρησκευτικές επισκέψεις με γευστικές δοκιμές στα εμπορικά καταστήματα του οικισμού.
Τη σκυτάλη παρέλαβε η «προσκυνηματική» Μεγάλη Παναγία, όπου στο Ιερό Προσκύνημα της Παρθένου κάτοικοι και επισκέπτες δοκίμασαν το περίφημο θρησκευτικό κουρμπάνι και προσκύνησαν τη Χάρη της. Την επόμενη ημέρα στον Άγιο Νικόλα του Βουνού της Στρατονίκης, εκεί που το Αριστοτελικό Όρος μοιάζει να αγγίζει τον Άθωνα, πραγματοποιήθηκε εξαιρετικό θρησκευτικό δείπνο, το οποίο ανέδειξε τον τρόπο έκφρασης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Αμέσως μετά, η έντεχνη μεσογειακή κουζίνα του ατμοσφαιρικού restaurant Skites συνάντησε τις καθαρές αθωνικές γεύσεις, με το chef Γιάννη Σαρρή να προσφέρει στους προσκεκλημένους εξαιρετικό δείπνο, βασισμένο στην αυθεντικότητα της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς και στην ντόπια πρωτογενή παραγωγή.
Ιδιαίτερη τέλος ήταν η επίδειξη του τρόπου προετοιμασίας κηραλοιφών και βιολογικών σαπουνιών από τον αγιορείτη μοναχό Μελίτωνα, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό του εμπνευσμένου από τη βυζαντινή παράδοση καταστήματος «Προικόνησσος» της Αμμουλιανής τον τρόπο έκφρασης των αθωνιτών, μέσω της χρήσης φυσικών προϊόντων, τα οποία συλλέγονται στις πλαγιές του προστατευμένου από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 Ιερού Όρους.
Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ 7 Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου, συνοδευόμενοι από την καταξιωμένη chef Γιώτα Πολυχρονίδου, περιηγήθηκαν στην προαθωνική και την αθωνική χερσόνησο αποκτώντας τη γαστρονομική αλλά και την ταξιδιωτική εμπειρία. Η εν λόγω δημοσιογραφική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο Ε.Ο.Τ. Γερμανίας, ενώ μέρος των δραστηριοτήτων της παρακολούθησαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ., κ. Ιουλία Κουρεμένου, καθώς και η κ. Αρετή Πρίνου από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Ε.Ο.Τ.
Άλλες ένδεκα (11) γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef Ντίνα Νικολάου σε συνεργασία με ευρωπαίους και Έλληνες chef αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης :
– Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
– Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
– Η μοναστηριακή κουζίνα,
– Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
– Η μεσογειακή κουζίνα.
Η δύναμη και η επιτυχία βέβαια του ετήσιου θεσμού στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες της διοργάνωσης, συνθέτοντας έναν πολύ ισχυρό ιστό επικοινωνίας και δημιουργίας.