Μετά την Πάτμο υπεγράφη και η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο νησί της Τήνου, το πρώτο Κυκλαδονήσι που λαμβάνει το πράσινο φως για την έναρξη εργασιών του υδατοδρομίου, επιβεβαιώνοντας έτσι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους 3 μήνες υπογραφτήκανε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για οκτώ (8) υδατοδρόμια δίνοντας έτσι σαφή μήνυμα ότι η δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα είναι πλέον ένα στοίχημα με τον χρόνο.
Η αποφασιστικότητα τόσο της εταιρείας όσο και του ΥΠΕΝ στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης δρομολογεί την σύντομη λειτουργία των υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω υδατοδρομίου, ο Δήμαρχος κ. Σίμος Ορφανός δήλωσε «Το υδατοδρόμιο Τήνου είναι το πρώτο που λαμβάνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση στις Κυκλάδες. Η δημιουργία του υδατοδρομίου είναι μεγάλης σημασίας επένδυση για το νησί μας, καθώς δημιουργούν μια σειρά από θετικά αποτελέσματα – θέσεις εργασίας, συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση της Τήνου με πολλούς νέους προορισμούς, βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν του νησιού δίνοντας ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα του νησιού και να αποκτήσουμε υποστήριξη και εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και τους τουρίστες»
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχεδιασμό του δικτύου υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes SA, έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα υδατοδρόμια Σποράδων, (Αλόννησο, Σκόπελο) Σκύρου, Βόλου, Πάτμου ,Τήνου και αναμένεται πολύ σύντομα να αναπτυχθεί το πρώτο βιώσιμο δίκτυο στο Αιγαίο.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ανέφερε «Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων είναι θέμα χρόνου και η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Μέκκα των υδροπλάνων… Είναι γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές διατηρούν αποστάσεις και επιφυλάξεις ακόμη από την Ελλάδα, αναμένουν όμως με αγωνία το νέο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια και πως θα διαμορφώσει το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον. Το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί προς διαβούλευση και στην συνέχεια ψήφιση, πιστεύω θα δώσει το έναυσμα στους επενδυτές να ξεκινήσουν την κατασκευή των υδατοδρομίων. Όπως μας διαβεβαίωσε η ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ ο νέος νόμος θα συμβάλει στην βελτίωση των διαδικασιών για την δημιουργία των υδατοδρομίων καθώς και εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα καλό επενδυτικό κλίμα. Σημαντικός παράγοντας έλευσης επενδύσεων θεωρώ είναι το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε.
Μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά σύντομα οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.