Με την άποψη ότι «αποκατάσταση δε σημαίνει μόνο δημιουργία φυσικής υποδομής, αλλά επαναπροσδιορισμός τουριστικής φήμης» η Ένωση Ξενοδοχείων Θάσου, αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που αποτέφρωσε μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης του νησιού, κατέθεσε επαγγελματικό πλάνο στοχευμένης τουριστικής προώθησης, το οποίο εστιάζει :
– Στην καταγραφή και ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού,
– Στη δημιουργία εναλλακτικών και ποικίλων μορφών τουρισμού, οι οποίες θα αντλούν στοιχεία από τη μυθική ιστορία της Θάσου, το φυσικό περιβάλλον και την ποικιλότητα του υπεδάφους που συνθέτει μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή για ολόκληρη την περιοχή,
– Στο σχεδιασμό υψηλού επιπέδου – συναφών με τον τουρισμό – δραστηριοτήτων (αθλητισμός, πολιτισμός, γαστρονομία),
– Στην προώθηση της Θάσου σε επιλεγμένες και στοχευμένες τουριστικές αγορές ως ολοκληρωμένου μεσογειακού προορισμού διακοπών,
– Στην προσέλκυση στο νησί θεματικών τουριστικών γραφείων,
– Στην ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών,
– Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Πράγματι, από την «επόμενη κιόλας ημέρα», η Ε.Ξ.Θ. έλαβε μέρος σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία, ενώ μέλη της συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι ο φορέας προτίθεται να συνεργασθεί στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού, αλλά και με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις πανεπιστημιακές κοινότητες, προκειμένου να δρομολογήσει διαδικασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και λήψης μέτρων πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων.
Στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού της Ε.Ξ.Θ. είναι η εμπλοκή όλων των τοπικών παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών ομάδων στην υλοποίηση του πλάνου, το οποίο χρόνο με το χρόνο αναμένεται να μετατρέψει την καθολική συμμετοχή σε δημιουργική και εξωστρεφή συνέργεια ολοένα και περισσότερων συντελεστών.
Το σχέδιο παραδόθηκε στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και τέθηκε υπόψη της Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Κουντουρά. Δεδομένης βέβαια της καθοριστικής συμμετοχής της Περιφέρειας Ανατολικής – Μακεδονίας & Θράκης στη συνέργεια, η Θάσος – μεταξύ άλλων – αναμένεται να δημιουργήσει και θα ενταχθεί σε θεματικά τουριστικά δίκτυα, τα οποία θα συνδέουν ιστορικά και γαστροπολιτιστικά το νησί με ομοειδείς αλλά και ετερόκλητους προορισμούς της κοντινής ενδοχώρας, έτσι ώστε το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν να χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα, πολυποικιλότητα και εναλλακτική διαφορετικότητα.
Στην υλοποίηση του σχεδίου κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Δήμος και ο Τουριστικός Οργανισμός Θάσου, η Energean Oils, οι ναυτιλιακές εταιρίες του νησιού, οι λατομικές επιχειρήσεις της Θάσου, οι βιομηχανίες επεξεργασίας λατομικών προϊόντων και όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς του νησιού, οι οποίοι συνθέτουν ένα ενωτικό μωσαϊκό ανάπτυξης και δημιουργίας.
«Αυτό που μας έλειψε ήταν η εξωστρέφεια και η συνοχή», αναφέρει σε δήλωσή σου ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Γιώργος Σπυρίδης. «Για το λόγο αυτό» λέει «πέρα από το επαγγελματικό του πράγματος, που εξασφαλίζει απόλυτα την εφαρμογή εξωστρεφούς επικοινωνιακής πολιτικής, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα όπου η συμμετοχή όλων διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο και επιτυγχάνει τον καταμερισμό θεματικών αρμοδιοτήτων. Είμαστε περήφανοι που, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καταφέραμε να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, δείχνοντας αποφασιστικά δείγματα γραφής και συνέπειας στο λόγο και στη σκέψη. Η Θάσος είναι η ανερχόμενη δύναμη στον ελληνικό τουρισμό και παρά το πλήγμα που υπέστη δηλώνει «παρούσα», τείνοντας το χέρι προς όλους τους τοπικούς επιχειρηματίες, έτσι ώστε μέσα από τη συνέργεια και τις ενωτικές πρωτοβουλίες να συνεχίσει το δρόμο της τουριστικής ανέλιξης ως εναλλακτικός μεσογειακός προορισμός με ταυτότητα, ποιότητα και μοναδικότητα».